IELTS logo
Coastal Archaeology of Britain - IELTS Reading Sample With Explanation
Nishit Kumar logo

Nishit Kumar

Content Curator | Updated On - Jun 15, 2022

The IELTS reading task is a 1-hour long task that tests the reading proficiency of a student. The test has three different reading tasks, which consist of a variety of questions. The IELTS reading task consists of 40 questions in total.

The Coastal Archaeology of Britain IELTS reading task is an Academic topic and consists of three types of questions.

  1. Choose the correct answer- MCQ type
  2. True / False / Not given
  3. Choose the sentence mentioned in the paragraph.

This IELTS reading passage Coastal Archaeology of Britain talks about the wealth and diversity of England’s coastal archaeology. This IELTS reading passage mentions that how the climatic changes and human activities have affected the archaeological potential of the coast. The archaeologists started to recognize the destruction caused by natural processes of coastal erosion and human activity having an increasing impact on the archaeological resource of the coast. Along with this the prospect of rising sea levels over the next century, and their impact on current coastal environments, has been a particular focus for concern. There have been various researches and practices led out by archeologists to preserve the coast but it will take a much longer time scale and a much wider geographical scale than in the case of dry land sites. In this article, we will be providing the answers, keywords, supporting statements, and explanations of the answer. To practice more such topics candidates can refer to IELTS reading practice papers.

Section 1

Coastal Archaeology of Britain IELTS Reading Sample

Image A
Image B
Image D
Image G
Image I

Read More IELTS Reading Samples

Section 2

Question 1-3

Choose the correct answer from A, B, C and D 
(Guide: 4 options are given, and students must choose one most appropriate answer based on information available in the passage.) 
TIP: students must keep the Keywords in mind before choosing the answer.

Question 1. What has caused public interest in coastal archaeology in recent years?

  1. The rapid development of England’s coastal archaeology
  2. The rising awareness of climate change
  3. The discovery of an underwater forest
  4. The systematic research conducted on coastal archaeological findings

Answer: B. The rising awareness of climate change

Supporting sentence: “In the 1980s and 1990s scientific research into climate change and its environmental impact spilled over into a much broader public debate as awareness of these issues grew; the prospect of rising sea levels over the next century, and their impact on current coastal environments, has been a particular focus for concern.”

Keywords: climate change, rising sea level, coastal environments

Keyword Location: paragraph B

Explanation: As scientists started to research climate change and awareness among the

people increased, the topic became highly discussed, and the impact of rising sea levels on coastal environments became a concern. The public concern made coastal archaeology a topic of interest.

Question 2. What does the passage say about the evidence of boats?

  1. There’s enough knowledge of the boatbuilding technology of the prehistoric people.
  2. Many of the boats discovered were found in harbours.
  3. The use of boats had not been recorded for a thousand years.
  4. Boats were first used for fishing.

Answer:  C. The use of boats had not been recorded for a thousand years

Supporting sentence: “The prehistoric sewn-plank boats such as those from the Humber estuary and Dover all seem to belong to the second millennium BC; after this, there is a gap in the record of a millennium, which cannot yet be explained before boats reappear, but it built using a very different technology.”

Keywords: Boats, millennium, reappeared

Keyword Location: Paragraph F, Line 6

Explanation: There was a gap of about a millennium before boats were reappeared after the prehistoric sewn plank boats, which were seen in the second millennium. This gap of thousand years is yet to be explained.

Question 3. What can be discovered from the air?

  1. Salt mines
  2. Roman towns
  3. Harbours
  4. Fisheries

Answer: D. Fisheries

Supporting sentence: “Elaborate wooden fish weirs, often of considerable extent and responsive to aerial photography in shallow water, have been identified in areas such as Essex and the Severn estuary.”

Keywords: aerial photography, Essex, Severn estuary

Keyword Location: Paragraph H, Line 6

Explanation: In areas such as Essex and Severn estuary, aerial photography has been used in shallow water areas to help catch fish. Thus, proving that fish can be discovered from air.

Check:​  Get 10 Free Sample Papers

Check:​  Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Question 4 – 10

In the questions, 4-10 students must write

TRUE- If the statements agree with the information in the passage 
FALSE- If the statements disagree with the information in the passage 
NOT GIVEN- IF there is no information in the passage 

(Guide: Students are given three choices TRUE/FALSE/NOT GIVEN, and they must choose an option based on the information provided in the passage.)

TIP: Read the paragraph carefully to find the given information

Question 4. England lost much of its land after the ice age due to the rising sea level.

Answer: True

Supporting sentence: “The dominant process affecting the physical form of England in the post- glacial period has been rising in the altitude of sea level relative to the land, as the glaciers melted, and the landmass readjusted. The encroachment of the sea, the loss of huge areas of land now under the North Sea and the English Channel, and especially the loss of the land bridge between England and France, which finally made Britain an island.”

Keywords: England, rise in sea level, loss of land

Keyword Location: Paragraph C

Explanation: As glaciers start melting, there was a significant impact on the physical forms in England. A rise in sea level after the post-glacial period led to the readjustment of landmass. A large amount of land was lost under the North Sea and the English Channel. Britain became an island, and the land bridge between England and France was also lost.

Question 5. The coastline of England has changed periodically.

Answer: False

Supporting sentence: “we know little about the constant reconfiguration of the coastline.”

Keywords: constant, little, coastline

Keyword Location: Paragraph C, Line 12

Explanation: paragraph C clearly mentions that little information is available about the constant changes along the coastline of England. The changes are constant and not periodic, making the given statement False.

Check:​  Get 10 Free Sample Papers

Check:​  Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Question 6. Coastal archaeological evidence may be well protected by sea water.

Answer: True

Supporting sentence: “So great has been the rise in sea level and the consequent regression of the coast that much of the archaeological evidence now exposed in the coastal zone.”

Keywords: archaeological evidence, rise in sea level, coastal zones

Keyword Location: Paragraph D

Explanation: the rise of the sea level has allowed for regression of the coast leading to archaeological evidence being protected and exposed in the coastal zones .

Question 7. The design of boats used by pre-modern people was very simple

Answer: False

Supporting sentence: “Boats were some of the most complex artefacts produced by pre-modem societies.”

Keywords: most complex, premodern society

Keyword Location: Paragraph F, Line 10

Explanation: section F of the paragraph clearly mentions that boats were one of the most complex structures in pre-modern societies .

Question 8. Similar boats were also discovered in many other European countries.

Answer: Not Given

Check:​  Get 10 Free Sample Papers

Check:​  Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Question 9. There are few documents relating to mineral exploitation.

Answer: True

Supporting sentence: “mineral resources such as sand, gravel, stone, coal, ironstone, and alum were all exploited. These industries are poorly documented, but their remains are sometimes extensive and striking.”

Keywords: mineral resources, poorly documented

Keyword Location: Paragraph H, Line 15

Explanation: The exploitation of mineral resources such as stone, coal, alum is extensive, and even though these industries are poorly documented, various documentations are available.

Question 10. Large passenger boats are causing increasing damage to the seashore.

Answer: True

Supporting sentence: “The larger size of ferries has also caused an increase in the damage caused by their wash to fragile deposits in the intertidal zone.”

Keywords: large size ferries, damage

Keyword Location: Paragraph I, Line 11

Explanation: Paragraph I points out that large size ferries have led to damage of the deposits in the intertidal zone of the sea.

Check:​  Get 10 Free Sample Papers

Check:​  Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Question 11 to 13

Choose three statements from A to G, which are mentioned in the paragraph

(Guide- in this question, students must choose three statements which are mentioned in the paragraph, from the given six statements {A-G}.)

TIP- Focus on the keyword to find your answer

  1. How coastal archaeology was originally discovered
  2. It is difficult to understand how many people lived close to the sea.
  3. How much the prehistoric communities understand the climate change
  4. Our knowledge of boat evidence is limited.
  5. Some fishing ground was converted to ports.
  6. Human development threatens the archaeological remains.
  7. Coastal archaeology will become more important in the future.

The statements mentioned in the paragraph are as follows :

Question 11.

Answer: B. It is difficult to understand how many people lived close to the sea.

Supporting sentence: “We are not yet in a position to make even preliminary estimates of answers to such fundamental questions as the extent to which the sea and the coast affected human life in the past, what percentage of the population at any time lived within reach of the sea.”

Keywords: percentage of the population, lived, coastal areas

Keyword Location: Paragraph E, Line 5

Explanation: scientists can still not understand fundamental questions about the coastal areas, such as the percentage of the population that lives in coastal areas.

Check:​  Get 10 Free Sample Papers

Check:​  Register for IELTS Coaching - Join for Free Trial Class Now

Question 12

Answer: D. Our knowledge of boat evidence is limited.

Supporting sentence: “The most striking evidence for use of the sea is in the form of boats, yet we still have much to learn about their production and use.”

Keywords: still lot to learn, production, use

Keyword Location: Paragraph F

Explanation: there is still a lot that we need to learn about the use and production of boats. This statement shows that our knowledge about boats is limited.

Question 13

Answer: F. Human development threatens the archaeological remains.

Supporting sentence: “The problem arises not only from the scale and variety of the archaeological remains, but also from two other sources: the very varied natural and human threats to the resource, and the complex web of organizations with authority over, or interests in, the coastal zone. Human threats include the redevelopment of historic towns and old dockland areas, and the increased importance of the coast for the leisure and tourism industries, resulting in pressure for the increased provision of facilities such as marinas.”

Keywords: threat, human redevelopment, archaeological remains

Keyword Location: paragraph I, line 3

Explanation: One of the biggest threats to archaeological remains is humans. Humans threats to these sites are redevelopment, tourism and increasing requirement of marinas.

IELTS News

See more news
Feb 1, 2022IELTS 2022

IELTS Word Of The Day Distinct

Feb 1, 2022IELTS 2022

IELTS Word Of The Day Nadir

Feb 1, 2022IELTS 2022

IELTS Word Of The Day Drown

Feb 1, 2022IELTS 2022

IELTS Word Of The Day Advent

Comments



No Comments To Show